Andelsägare

Är du redan andelsägare eller vill bli? Oavsett hoppas vi att du hittar svaret på din fråga här. Det aktuella ägarantalet är 209 stycken och antalet ägarandelar är 1111.

    Ansök eller flytta/avsluta andelsägande

    För information om hur vi behandlar dina personuppgifter, läs mer här. Den här sidan är skyddad av reCAPTCHA; Googles Privacy Policy samt Terms of Service tillämpas.

    Frågor & svar om andelsägande

    Hur blir jag andelsägare?

    Andelsägare i föreningen kan vara såväl fysisk som juridisk person. Ansökan om andelsägare görs hos föreningens styrelse. Styrelsen beslutar om andelsägande för den sökande som kan antas följa föreningens stadgar och beslut.

    Vad innebär det att vara andelsägare?

    Det innebär att du är med och stödjer föreningens syfte. Det är alltså inget andelsägande som leder till egen ekonomisk vinning eller risktagande utöver ditt insatta andelsbelopp.

    När är det årsmöte?

    Ordinarie föreningsstämma hålls en gång om året, senast den 30 juni. Extra föreningsstämma kan utlysas av styrelsen om de anser att behovet finns eller då minst en tjugondel av samtliga medlemmar skriftligen begär det hos styrelsen. Vid stämma har varje medlem rösträtt, en röst per medlem oavsett andelsinnehav.

    Hur flyttar jag eller avslutar ett andelsägande?

    Vid överlåtelse av insatsbevis är ny innehavare skyldig att söka inträde i föreningen genom att sända en ansökan till styrelsen. Innan ny innehavare blivit medlem äger tidigare ägare ensam rätt till eventuell utdelning.

    Andelsägare som önskar utträde ur föreningen, ska sända en underskriven uppsägning till styrelsen. Utträde sker från det datum då styrelsen beslutar om uppsägningen.

    Andelsägare, som utträder ur föreningen, äger rätt att få sina insatser utbetalda i den mån föreningens räkenskaper tillåter detta utan att äventyra föreningens verksamhet.

    I det fall ingen uppsägning har skett från en fysisk medlem som avlidit eller från juridisk andelsägare som ej längre finns, har styrelsen rätt att avsluta andelsägandet. I det fall vi kan härleda vart andelsinsatsen ska betalas så bör detta ske, i annat fall äger föreningen rätt att överföra insatsen till föreningens egna kapital.